امروزه در بیشتر جوامع ما با پرخاشگری کودکان مواجه هستیم. و این اتفاق بیشتر والدین مربیان را نگران کرده است و همه در تلاش هستند تا که زیان آن را کمتر کنند. بارون بیان می کند که پرخاشگری زیر مجموعه اختلال سلوک است ولی روانشناسان دیگر پرخاشگری را مشتمل بر رفتارهایی می دانند که فرد به خود یا دیگران آزار جسمانی وارد می کند. به عبارت دیگر پرخاشگری یعنی تحمیل عمدی برخی از شکل های صدمه و آسیب به خود یا دیگران. پرخاشگری را می توان به دو به دو دسته کلی پرخاشگری خشمگینانه و پرخاشگری وسیله ای تقسیم کرد . پرخاشگری خشمگینانه به صورت تند، تکانشی و فوری است و هدف اصلی ایجاد درد در دیگران است و پرخاشگری وسیله ای به صورت آرام و در شکل پیشرفته خود برنامه ریزی شده انجام می شود. در پرخاشگری وسیله ای هدف اصلی به دست آوردن یک چیز خواستنی است. برای کسب اطلاعات بیشتر با آدرس مشاور روانشناس در ارتباط باشید.
در کودکان کدام نوع پرخاشگری ها دیده می شود؟
در اوایل پیش دبستانی دو نوع پرخاشگری مشاهده می شود. و رایج ترین آن پرخاشگری وسیله ای است. در این نوع پرخاشگری وقتی کودکان چیزی را می خواهند برای به دست آوردن آن، به فرد مقابل حمله می کنند و یا سر او فریاد می کشند. .نوع دیگر پرخاشگری خصمانه است که کودک به دیگری آسیب می رساند . پرخاشگری خصمانه دو حالت دارد که حالت اول که پرخاشگری آشکار است و کودک به دیگران صدمه بدنی ارد می کند یا او را به چنین صدمه ای تهدید می کند مانند کتک زدن، لگد زدن، تهدید کردن به کتک زدن. نوع دوم پرخاشگری رابطه ای است که به صورت محرومیت اجتماعی و شایه پراکنی رخ می دهد و به رابطه همسالان آسیب می زند. تشخیص انواع پرخاشگری ارزشمند است زیرا در میان کودکانی رخ می دهد که با هم در جنسیت و سن اختلاف دارند.
چنسیت کودکان و پرخاشگری و تفاوت های آن:
تفاوت در پرخاشگری میان دو جنس از سنین دو و سه سالگی قابل رویت است. در مهد کودک پرخاشگری بدنی و کلامی در پسر ها بیشتر از دخترهاست و معمولا پسر ها در صدد تلافی بر می آیند . در ضمن با پسر ها بیشتر پرخاشگری می شود تا با دختر ها. تفاوت های جنسیتی در رفتار پرخاشگرایانه در تمام طبقات اجتماعی و همه فرهنگ ها دیده می شود.
طلاق و جدایی والدین و تاثیر آن بر فرزندان.
بررسی ها نشان می دهد که طلاق و جدایی والدین از عمده ترین علل بیماری های روانی کودکان است. یکی از اختلالات رفتاری رایج در میان کودکان، پرخاشگری ناشی از طلاق والدین آنهاست. امر طلاق برای کودکان بسیار فاجعه است و بیشتر متوجه کودکان خانواده است که به محبت و گرمی خانواده و آن فضا نیاز دارند تا پناهگاه خود بدانند. طلاق پدر و مادر کودک را به اختلال عاطفی و رفتاری دچار می کند و در مئاردی قدرت اندیشه و اراده را از او می گیرد و درکل او را به میزان زیادی او را پریشان می کند.
بر اساس تحقیقاتی که بر اساس بهترین مشاوره ازدواج انجام گرفته است بعد از طلاق کودکان به ناراحتی های زیادی دچار می شوند که به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم. این کودکن احساس می کنند که والد نقش عمدی و جدی در جا گذاشتن آن ها داشته است و احساس تنفر به آن ها دست می دهد و ممکن است که داستان هایی در مورد والد غایب درست کنند و زمانی که در کنار یکی از والد هستند دلشان به دیگری تنگ می شود و ممکن است که از درد های معده و سردرد شکایت کنند و هر ناراحتی و غمی را انکار می کنند و ادعا می کنند که همه چیز خوب است و ممکن است که از الگوهای ناسالمی مثل دروغ، دزدی، پرخاشگری و .. استفاده کنند. و میل شدید دارند که والدین را دوباره به هم پیوند دهند و و برای طرفداری از یکی از والدین مبارزه می کنند و بیشتر تحقیقات نشان می دهد که پرخاشگری بالایی در کودکان طلاق وجود دارد که منشا مشکلات رفتاری بعدی زندگی آن هاست. و اگر بخواهیم در حالت کلی بیان کنیم، برخی از احساسات عمومی در چنین کودکانی عبارت است از: انکار و تکذیب، احساس باخت، اضطراب، نا سازگاری، تنهایی، خشونت، نداشت ثبات ، درهای جسمانیو ... است. همچنین در بین این کودکان عزت نفس پایین تر، رخداد حالات عصبی، رفتار های پرخاشگرانه و ضد اجتماعی ، شب ادراری، خشم افراطی، فقدان اطاعت و حرف نشنوی و به میزان زیادی اضطراب دیده می شود. از انجایی که دورن کودکای دوران بسیار مهمی است زمانی که با اتفاق هایی نظیر طلاق والدین و ... مواجه می شود تاثیر زیادی روی آن ها می گذارد و باعث می شود که در رفتار های آتی او در بزرگسالی نیز تاثیر بگذارد زیرا که سلامت روان او تحت تاثیر قرار می دهد.
طلاق به دلایل متعدد و بزرگی اتفاق می افتد و همانطور که گفتیم تاثیر منفی زیادی به فرزندان می گذارد. برای کاهش آسیب به فرزندان و حتی خودتان حتما توصیه می شود که از افراد متخصص کمک و راهنمایی و درمان های لازم را دریافت نمایید و نسبت به اصول فرزند پروری در این شرایط خاص بی اهمیت نباشید. زیرا که جدایی و طلاق دارای تنش و اضطراب زیادی برای بزرگسالان است و به کودکان لطمه بزرگی وارد می شود. به وجود آمدن اختلالات روانی و رفتاری از دوره کودکی و نوجوانی باعث می شود که در بزرگسالی در عملکرد اجتماعی، خانوادگی، شغلی و تحصیلی و بسیاری از موارد دیگر تاثیر بگذارد. اگر که از همان ابتدا درمان پرخاشگری کودک خود را درمان کنید شرایط بهتری را برای او رقم خواهید زد. متخصصا ن با بسیاری از تکنیک های موثر می توانند بسیاری از اختلالات رفتاری و روانی را بهبود ببخشند و شرایط بهتری را برای آن ها رقم بزنند. برای کسب اطلاعات بیشتر با تلفن مراکز روانشناسی خوب در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید