دوران بلوغ و نوجوانی فقط به نوع برخورد اطرافیان با او در مراحل بلوغ بستگی ندارد بلکه نوع روابط ما با او و تاثیری که بر ساختار زندگی او می گذاریم، دارای اهمیت زیاد است. بر اساس مطالعات مرکز مشاوره خوب اگر به او اطمینان خاطر بدهیم و امنیت و خوشحالی حضور ما را در زندگی خود احساس کند، به خوبی قادر خواهد بود بر اضطراب ها و نگرای های بی شمارش فائق آید. شجاعت یا عدم اعتماد به نفس، شک و تردید نسبت به دیگران، اعتقاد به شانس و اقبال ، کفایت و شایستگی و عشق ورزیدن و همه عواطف و احساسات نوجوان مولد تجربیاتی هستند که در طول سال های بلوغ در کانون خانواده اندوخته است.
میزان انضباطی که در هنگام خردسالی به فرزندمان تحمیل می کنیم در رفتار او به هنگام نوجوانی تاثیر مستقیم خواهد داشت. چنانچه به ندرت به سرش فریاد بکشیم، او نیز به خود اجازه خواهد داد در حضور ما و یا یک بزرگ تر صدایش را بلند کند . چنانچه با شریک زندگی خود مهربان باشیم بچه هایمان نیز به راحتی قادر خواهند بود از احساسات خود به ما سخن بگویند. اگر از کارهای مثبت آن ها قدردانی کنیم و رفتار نا متعادلشان را سرزنش و قضاوت نکنیم، هرگز مشکلات خود را از ما پنهان نخواهند کرد.
پدر و مادر ها چگونه می توانند به نوجوان خود کمک کنند؟
بهترین روش این است که با حس همدلی و روشن بینی به سخنان فرزندانشان گوش دهند و حداکثر سعی خود را برای دادن پاسخ صحیح به آن ها عمل آورند. در واقع گفتگو کردن و بیان شفاف و واضح سبب ایجاد صمیمیت بین شما و فرزندتان خواهد شد و بسیاری از مشکلات با همین گفتگو حل خواهد شد فقط همانطور که گفتیم در صورتی که همراه با درک و همدلی باشد. دانستن موارد زیر در مورد تغییرات نیز در مورد نوجوانان می تواند مفید باشد.
تغییرات اجتماعی:
نوجوانان به فعالیت های اجتماعی علاقه نشان می دهند و هر چه به سن بلوغ نزدیک تر می شود به فعالیت های ورزشی و بازی های دسته جمعی علاقه نشان می دهد. این نوع فعالیت ها با آن چه در کودکی مورد علاقه او بوده به کلی متفاوت است. علایق بچه ها در مورد بازی های جمعی در نقاط مختلف کشور گوناگون هستد. و به همین دلیل باید اجازه دهید که با همسالانش بازی و ورزش داشته باشد.
دوست یابی:
تلاش نوجوانان بر این است که از خانواده فاصله بگیرد و با پیدا کردن دوستی فعالیت های دور از جو خانواده داشته باشد. عدم اطمینان از صحت رفتار و کردار موجب می شود که ظاهر، لباس ها و اعمالش را با مقایسه با دوستانش اصلاح کند
مدرسه:
تغییرات شدید در این دوران ممکن است برای مدت کوتاهی موجب دلسردی او از انجام تکالیف مدرسه اش شود. فشار های ناشی از دوران بلوغ و نگرانی و توجه او در مورد خودش، ممکن است فکر نوجوان را منحرف کند و او را از انجام تکالیف مدرسه و ادامه مطالعاتش بازدارد. به نوجوانان فرصت بدهید که استعداد ها و توانای هایش را کشف کند و به تحصیل او بدون اعمال فشار برای موفقیت توجه نمایید . اگر تلاش های او در سال های قبل قابل قبول بوده احتمال آن که دوباره بتواند در جهت موفقیت گام بردارد وجود دارد حتی اگر برای مدت کوتاهی عقب افتاده باشد. اگر چنین به نظر می رسد که در مورد تکالیف درسی اش با کشکل شدیدی مواجه شده است با معلم ها و مشاوران صحبت کید. این متخصصین نقاط ضعف و قوت فرزند شما را می دانند و قادر هستند که به شما در این زمینه کمک کنند.
نکاتی که والدین نوجوانان نباید فراموش کنند.
طبق نظر روانشناس خانواده خانواده ها دارای سبک های فرزند پروری متعددی هستند و این سبک های فرزند پروری از همان سال های ابتدایی زندگی فرزندتان حاکم بوده است و تاثیر زیادی در آینده فرزندتان دارد و در واقع بسیاری از مسائل به همین سبک فرزند پروری مربوط می شود. به همین دلیل به دست آوردن دانش کافی در این زمینه و انتخاب بهترین سبک فرزند پروری و یادگیری مهارت های آن و تمرین و اجرای آن می تواند در آینده فرزندتان تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد و از طرفی رابطه شما با فرزندتان نیز خوب خواهد بود و زمانی که به اولویت نیاز های فرزندتان یز آگاه باشید ارتباط بهتری می توانید با فرزند خود ایجاد کنید و همگی نیازمند کسب مهارت ها است.
شما نمی توانید تمام موارد زندگی فرزندتان را کنترل کنید و باید فرزندتان قادر باشد که استقلال داشته باشد و بسیاری از مسائل را خودش شخصا حل کند. وقتی بچه ها کوچک هستند برای پیدا کدن آرامش به طرف شما می آیند و همه چیز در خانه و خانواده حل می شد. ولی با بزرگ تر شدن این فاصله بیشتر می شود ترجیح می دهند که خودشان مسائل را حل کنندو به همین دلیل سماجت والدین به حل کردن مشکلات فرزندشان جالب نخواهد بود. این به این معنی نیست ک فرزند خود را کلا رها کنید و به نیاز های او توجه نداشته باشید بلکه خود را با تغییرات رشدی فرزندتان منطبق کنید و نیاز های این دوران را به اندازه لازم در اختیار فرزندتان قرار دهید. دوران نوجوانی ممکن است که برای والدین به دلیل تغییرات رشدی بسیار پر استرس و پر تنش باشد و جو خانواده اضطراب بیشتری را به همراه داشته باشد . اگر که فکر می کنید توانایی لازم و اطلاعات کافی برای مدیریت این شرایط جدید را ندارید و نمی توانید خود را با تغییرات فرزندتان انطباق دهید بهتر است که اطلاعات لازم را کسب کنید و می توانید از متخصصان نیز کمک و راهنمایی دریافت نمایید. به این منظور می توانید با روانشناسان مشاور در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید