نوازش یعنی وارد شدن به دنیای آگاهی و از نیازهای اساسی انسان ها است. مطالعات مشاوره قبل ازدواج نشان می دهد که انسان برای این که حس اعتماد درباره جهان بیابد و پایه های برای دوست داشتن در او گسترش یابد، هم به نوازش فیزیکی و هم به روان شناختی احتیاج دارد . شواهد نشان می دهد که فقدان تماس فیزیکی ، رشد و تکامل نوزاد را مختل می کند و حتی در موارد شدید منجر به مرگ او نیز می شود.
نوازش شامل هر نوع حرکتی می باشد و نوازش در نوزادان بیشتر جسمانی است مانند در آغوش گرفتن و در بزرگسالان نیز نوازش به شکل میل به رسمیت شناخته شدن بیشتر نمود پیدا می کند. نوازش و نیاز به آن اساس ارتباطات را تشکیل می دهد. هر چه مردم بیشتر با هم آشنا باشند، ارتباطات بی آن ها و برنامه ریزی برای ارتباط بیشتر می شود. نیاز به نوازش به عنوان نیازی که اساس هر نوع تبادل اجتماعی آدمی است، شناخته شده است. نوازش ها ممکن است مثبت مانند لبخند و تشویق و یا منفی مثل نگاه سرد و انتقاد باشد.
طبق نظر بهترین روانشناس خانواده نیاز افراد به نوازش متفاوت است. شدت نیاز به آن ظاهرا بستگی دارد به میزان نوازشی که فرد در کودکی دریافت کرده است. تا زمانی که فرد در منطقه تسلی خود بماند ،اوضاع نسبتا خوب پیش می رود اما اگر نوازش بیش از حد باشد سیستم گیرنده فرد از کار می افتد . در چنین حالتی فرد ممکن است به خلوت خود پناه ببرد و به فعالیت های مورد علاقه خود در تنهایی بپردازد اما وقتی که میزان دریافت نوازش به پایین تر از محدوده مطقه تسلی تنزل کند فرد دچار افسردگی توام با خشم می شود و مشکلات بعدی ایجاد می شود. اگر به دنبال رابطه ای خوب هستید از وازش های کلامی استفاده کنید.
نوازش ها به دو صورت مشروط و نا مشروط تقسیم می شوند . ابراز احساسات یک مادر به فرزند یک نمونه از نوازش های نامشروط است و به این معنی است که من تو را بدون هیچ شرطی دوست دارم اما وقتی از کسی انتظار داریم کار مثبتی انجام دهد تا ما دوستش داشته باشیم در واقع ابراز احساسات خود را مشروط به کار خوب کرده ایم . تا این جا با تفاوت های هر دو مورد آشنا شدیم و در ادامه به سواد نوازشی اشاره می کنیم.
سواد نوازشی چیست؟
بر اساس مطالعات مراکز مشاوره ازدواج شاید بتوان سواد نوازشی در مذاکره را جزو هوش عاطفی هر انسانی به شمار آورد که برای تقسیم بندی سواد نوازشی افراد مهارت در وازش به چهار دسته تقسیم می شود که عبارت اند از :
با سواد نوازشی ، بد سواد نوازشی، کم سواد نوازشی و بی سواد نوازشی که در ادامه هر دام را به صورت مختصر توصیف می کنیم.
با سواد نوازشی:
افرادی هستند که در هنگام مذاکره و روابط به واسطه تربیت خانوادگی درست یا مطالعات خاص درباره شناخت الگوهای رفتاری افراد اصول وازشی صحیح را با کیفیت به کار می گیرند و هم خودشان و هم طرف مقابل از این دست وازش ها راضی هستند. مانند فردی که در مناسبت های اجتماعی ، واکنش های احساسی عاطفی متناسب و متعادل بروز می دهد و با احترام، ادب و اعتماد و با اطمینان برخورد می کند و اگر خطا یا اشتباهی سر زد عذرخواهی می کند. اساسا این فرد احساسات و عواطف نوازشی خود را به خوبی مدیریت می کند و رعایت همین مفاهیم به افزایش قدرت شخصی اش می انجامد و با کیفیت زندگی می کند و روابطی مبتنی بر عشق و دوستی برقرار می کند.
بد سواد نوازشی:
فردی که مهارت و ظرایف نوازش را هم می داند و هم نمی داند در زمان و مکان های خوب عمل می کند و در فضاهایی بد عمل می کند که موجب تعجب همگان می گردد. اطلاعات و داده های چنین فردی از این حوزه ناقص است و به نوعی بین عشق و نفرت در رفت و آمد است . گاهی می سازد و گاهی تخریب می کند و گاهی می نوازد و گاهی خاموش می شود. و رشد عاطفی او نیز ناقص است.
کم سواد نوازشی:
فردی است که ابراز احساسات می کند ولی به صورت کم و قدرتمند نیست. زمانی هم که باید خوب جلوه کند ، آن توانایی لازم را برای ایجاد هیجان و بیان احساسات سازنده ی نوازشی ندارد. این دسته از افراد در خانواده هایی که جریان احساسات در بین آن ها حضور جدی و پر رنگ نداشته پرورش می یابند.
بی سواد نوازشی:
به آن دسته از افراد می گویند که احساسات عمیق و متعادل در بین آن ها جایگهی ندارد و حتی به آن اعتقاد هم ندارند. آن ها به نوعی خیلی خشن و خیلی ابتدایی عمل می کنند و کسانی هم که با چنین افرادی زندگی می کنند از عدم بیان احساسات در اینان بسیار ناراحت هستند. و این افراد درکی از نوازش ندارند
با آموحتن سواد نوازشی می توانید:
احساسات نوازشی خود را در همه روابط و مذاکرات و در مقابل افراد مناسب ابراز کنید و قدرت شخصی و معنوی خود را افزایش دهید و از روابط انسانی لذت ببرید.
به واسطه بیان احساسات نوازشی خود می توانید در همه مذاکرات با همسر ، محل کار و .... تحت تاثیر قرار دهید به گونه ای که عدم حضور شما خلا احساسی شدیدی را به وجود بیاورد.
به واسطه بیان احساسات نوازشی در روابط مذاکره می توانید به خوبی حس همدلی را در دیگران گسترش دهید و به نتیج خیلی خوبی برسید.
پا به پای مهارت های منطقی و عقلانی خود، مهارت های عاطفی و نوازشی تان را نیز گسترش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مرکز مشاوره خوب در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید