سلامت روان بر طرز تفکر، احساس و عمل افراد تأثیر می گذارد. مراقبت از سلامت روان ما به اندازه داشتن بدنی سالم مهم است. اختلالات سلامت روان در کودکان عموماً به عنوان تأخیر یا اختلال در رشد تفکر، رفتار، مهارتهای اجتماعی یا تنظیم احساسات متناسب با سن تعریف میشود. این اختلات برای کودکان ناراحت کننده است و توانایی آنها را برای عملکرد خوب در خانه، مدرسه یا سایر موقعیت های اجتماعی مختل می کند. شما به عنوان والدین نقش مهمی در سلامت روان فرزندتان ایفا می کنید. شما می توانید با چیزهایی که می گویید و انجام می دهید و از طریق محیطی که در خانه ایجاد می کنید، سلامت روان آن ها را ارتقا دهید. همچنین می توانید با علائم اولیه مشکلات سلامت روان آشنا شوید و بدانید که برای کمک به فرزندان چه کاری انجام دهید.
علائم بیماری روانی در کودک
بیماری روانی در کودکان مانند بیماری های جسمانی از جمله آبله مرغان در کودکان یا هر بیماری دیگری علائمی دارد این علائم در همه کودکان و نوجوانان یکسان نیست. اگر نگران هستید که فرزندتان مشکلی داشته باشد، به این نگاه کنید که آیا در طرز فکر، احساس یا رفتار او تغییراتی وجود دارد یا خیر. مشکلات سلامت روان نیز می تواند منجر به تغییرات فیزیکی شود. بررسی کنید که فرزندتان در خانه، مدرسه و با دوستانش چگونه است.
علائم هشداردهنده ای که نشان می دهد کودک شما ممکن است اختلالات روانی داشته باشد شامل موارد زیر میشود:
- غم و اندوه مداوم که دو هفته یا بیشتر طول می کشد
- کناره گیری یا اجتناب از تعاملات اجتماعی
- صدمه زدن به خود یا صحبت در مورد آسیب رساندن به خود
- صحبت از مرگ یا خودکشی
- طغیان یا تحریک پذیری شدید
- رفتارهای خارج از کنترل که می تواند مضر باشد
- تغییرات شدید در خلق و خو، رفتار یا شخصیت
- تغییرات در عادات غذایی
- کاهش وزن
- مشکل در خوابیدن
- سردردهای مکرر یا معده درد
- مشکل در تمرکز
- تغییرات در عملکرد تحصیلی
- اجتناب از رفتن به مدرسه یا غیبت از مدرسه
چگونه سلامت روانی کودکم را تقویت کنم؟
همه پدر و مادرها به دنبال فرزندانی شاد و سالم هستند. وقتی نوبت به سلامت فرزندمان میرسد، میخواهیم هر کاری که میتوانیم انجام دهیم. ورزش منظم و تغذیه صحیح می تواند به سلامت جسمانی کودک شما کمک کند، اما چه کاری می توانید انجام دهید تا مطمئن شوید که او از نظر ذهنی نیز سالم است؟ همه والدین می خواهند فرزندانشان از سلامت روانی خوبی برخوردار باشند. در این بخش 14 نکته برای تقویت سلامت روانی فرزندتان معرفی کرده ایم:
1. برای کودکتان وقت بگذارید
وقت گذاشتن برای فرزندتان باعث می شود که او احساس کند برای شما مهم است. در حین انجام فعالیت هایی مانند تماشای فیلم یا بازی هایی که آنها دوست دارند در کنارشان باشید و شما نیز لذت ببرید.
اگر ساکن تهران هستید و به دلیل مشغله کاری نمیتوانید به اندازه کافی با کودکتان وقت بگذارید میتوانید از سرویس پرستار کودک در منزل تهران پلتفرم خدمات پرستاری آسانیسم بهره مند شوید.
2. مراقب صحبت های آنها باشید
تمام توجه خود را به کودکتان معطوف کنید و به او گوش دهید. از آنها در مورد دوستان، معلمان و فعالیت هایی که در مدرسه انجام می دهند بپرسید تا بفهمید که چگونه با آن ها کنار می آیند. در صورت لزوم به آنها مشاوره دهید.
3. کودکتان را تشویق کنید
کودکان اغلب به دلیل رفتار بد سرزنش می شوند اما به ندرت برای رفتار خوب مورد تحسین قرار می گیرند. در نتیجه، ممکن است به این باور برسند که هرگز نمی توانند به اندازه کافی خوب باشند. هر زمان که فرزندتان کار خوبی هر چند کوچک انجام داد او را تحسین کنید. این کار شما به آنها کمک می کند تا احساس خوبی نسبت به خود داشته باشند.
4. آموزش انضباط بدون برچسب زدن
هنگام تنبیه فرزندتان، از به کار بردن کلماتی مانند تنبل، شیطون یا احمق خودداری کنید زیرا این عبارات رفتار قابل قبول را تقویت نمی کنند.
در عوض، رفتار اشتباه فرزندتان را با توضیح اینکه چرا اقدام او نامناسب بود، اصلاح کنید. گفتن اینکه آنها را دوست دارید اما با رفتار آنها موافق نیستید می تواند کودکتان را نسبت به اعمال خود بیشتر آگاه کند.
5. انتظارات واقع بینانه داشته باشید
از مقایسه کودکتان با دیگران بپرهیزید و وقتی خوب عمل نمیکند احساس شکست خوردن را در او ایجاد نکنید. این امر روحیه و عزت نفس کودکتان را کاهش می دهد که ممکن است او را کمتر مشتاق یادگیری کند و انگیزه کمتری برای تلاش بیشتر داشته باشد. درعوض، کودکتان را به خاطر تلاشهایش تحسین کنید و در مورد چگونگی بهبود عملکردش گام به گام بحث کنید.
6. به کودک خود بیاموزید که مثبت فکر کند
مهم است که به کودک خود بیاموزید که مثبت فکر کند و در هنگام مواجهه با مشکلات خوش بین باشد. این به افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کودکتان کمک می کند و همچنین به آنها کمک می کند تا پس از ناکامی ها و شکست ها بهبود یابند و به تلاش و پشتکارشان ادامه دهند.
7. روی نقاط قوت کودکتان تمرکز کنید
به کودکتان کمک کنید تا نقاط قوت خود را کشف کند. او را تشویق کنید تا فعالیت ها و سرگرمی های مختلف را امتحان کند. به کودکتان توضیح دهید که افراد مختلف نقاط قوت متفاوتی دارند و در کارهای مختلف مهارت دارند و باید به چیزی که در آن مهارت دارند افتخار کنند.
8. به فرزندتان بیاموزید که مستقل باشد
به فرزند خود وظایف قابل مدیریتی بسپارید تا خودش انجام دهد. وقتی کودکتان وظایفش را انجام دارد از او تعریف و تمجید کنید تا از انجام آنها احساس خوبی داشته باشد. اگر با مشکلاتی مواجه شد، تلاش های او را تصدیق و از او حمایت کنید و به کودکتان بگویید که دفعه بعد چه کارهای متفاوتی می تواند انجام دهند.
9. فرزندتان را تشویق کنید تا دوستی های معنادار ایجاد کند
فرزندتان را تشویق کنید تا در مدرسه، زمین بازی یا در حین فعالیت هایی که بعد از مدرسه انجام می دهد، دوستان جدیدی پیدا کند. با دعوت از همکلاسی های او به خانه تان نشان دهید که به دوستان کودکتان اهمیت می دهید تا آنها را بهتر بشناسید.
10. کودکتان را به داشتن فعالیت بدنی تشویق کنید
سلامت جسمانی و سلامت روانی به شدت با هم ارتباط دارند. کودکتان را تشویق کنید که استراحت کافی داشته باشد، آب کافی بنوشد، درست غذا بخورد، به طور منظم ورزش کند و مقداری نور خورشید دریافت کند. اینها همه راههای عالی برای تقویت انرژی، خلق و خو و سلامت روان کودکتان است.
11. استرس را با هم کاهش دهید
با شرکت در فعالیت های آرامش بخش مانند ورزش در باغ یا پارک، زمانی را با کودک خود بگذرانید. اعضای خانواده را جمع کنید و با هم از یک موزه دیدن کنید. سرگرمی هایی مانند یادگیری یک ساز موسیقی، نوشتن، خواندن، گوش دادن به موسیقی، آشپزی یا هر چیز دیگری که به آن علاقه دارد را به اشتراک بگذارید. با انجام این کار سلامت روان خود را نیز بهبود می بخشید!
اگر ساکن نیاوران هستید و به دلیل مشغله کاری و دور بودن از فرزندتان نمیتوانید به اندازه کافی با کودکتان وقت بگذارید استخدام پرستار کودک نیاوران بهترین راه حل برای شما است. پرستار کودک علاوه بر مراقبت از فرزندتان با بازی ها و سرگرمی های مناسب سن او به سلامت جسمانی و روانی کودکتان نیز کمک می کند.
12. به کودک خود بیاموزید که چگونه آرام شود
فرزندتان را تشویق کنید تا کاری لذت بخش انجام دهد تا ذهنش را از مشکلاتش دور کند. ممکن است این کار بازی کردن در فضای باز با دوستان یا گوش دادن به موسیقی باشد. همچنین میتوانید با بستن چشمها و فکر کردن به افکار شاد مانند یک روز کنار ساحل یا بازی با دوستان، به آنها یاد دهید که آرام شوند.
13. الگوی مثبتی باشید
کودکان و نوجوانان با تماشای والدین خود یاد می گیرند. اگر فرزندتان ببیند که وقتی تحت استرس هستید از مهارت های مقابله ای مناسب استفاده می کنید، از شما یاد می گیرد. به آنها نشان دهید که استرس طبیعی است و می توان آن را به شیوه ای آرام و موثر مدیریت کرد.
14. راز خودگویی مثبت را به اشتراک بگذارید
می توان به فرزندتان یاد داد که با خودش مثبت صحبت کند. این می تواند دیدگاه آنها را تغییر دهد و به مدیریت احساسات و رفتار آنها کمک کند. به عنوان مثال، آرام باش! من نیازی به عصبانی شدن در مورد این موضوع ندارم و من خوب هستم.
مشکلات سلامت روان در بین کودکان و نوجوانان چقدر شایع است؟
طبق تحقیقات حدود 15 تا 20 درصد از نوجوانان و کودکان کشورمان از مشکلات روانی رنج میبرند.
مسائل مربوط به سلامت روان می تواند جوانان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد؛ اما برخی شرایط می تواند برخی از کودکان و نوجوانان را در معرض خطر بیشتری قرار دهد، از جمله:
- سابقه خانوادگی بیماری روانی
- کودکان و نوجوانانی که سلامت کلی ضعیف تری دارند و فرصت های آموزشی و کاری کمی دارند.
- کودکان و نوجوانانی که قلدری و یا طرد شدن از سوی خانواده خود را تجربه می کنند.
این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.
دیدگاه خود را بنویسید