تمام طیور نیاز بسیاری به اسید آمینه ها دارند و به طور کلی، برای رشد طیور بسیار ضروری است و حتی می توان گفت که کمبود آن منجر به توقف رشد مرغ های گوشتی می شود. اسید آمینه ها نه تنها در ساختار بدن طیور نقش دارند، بلکه برای فرآیندهای متابولیکی و تنظیم سیستم ایمنی نیز ضروری هستند. کمبود اسید آمینه در جیره غذایی طیور عوارضی را به همراه دارد که در این مقاله به بیان آنها خواهیم پرداخت.

کاهش رشد طیور و تولید آنها

در صورت کمبود هر یک از اسید آمینه ها، عوارضی در رابطه با رشد طیور به همراه خواهند داشت و در واقع می توان گفت که یکی از مهم ترین نقش های اسید آمینه در تغذیه طیور، کمک به رشد بهتر آنها است.

در پرورش طیور هدف، رسیدن به بیشترین بازدهی است و در رابطه با جوجه های گوشتی رشد خوب که به دنبال آن تولید گوشت بیشتر را به همراه دارد، بسیار پراهمیت است. اگر طیور به اندازه کافی اسید آمینه مصرف نکنند، حتی ممکن است رشد آنها متوقف شود که در بین اسید آمینه های ضروری برای طیور، متیونین و لیزین نقش بسیار مهمی دارند که در صورت کمبود آنها، میزان تولید گوشت کاهش می یابد.

کاهش تولید تخم مرغ

کمبود اسید آمینه در جیره غذایی مرغ تخمگذار علاوه بر کاهش میزان تخم مرغ تولیدی، بر کیفیت تخم مرغ ها نیز تاثیر می گذارد. پوست تخم مرغ های تولیدی بسیار نازک خواهند بود و همچنین ارزش غذایی تخم مرغ کاهش می یابد. در اینجا نقش متیونین روی کیفیت پوست تخم مرغ و زرده آن بسیار زیاد است.

کاهش کیفیت گوشت تولیدی

در صورت کمبود اسید آمینه در جیره غذایی طیور به ویژه مرغ های گوشتی، کاهش کیفیت گوشت تولیدی را به همراه خواهد داشت. انسان برای دریافت پروتئین گوشت مصرف می کند و هنگامی که طیور به اندازه کافی اسید آمینه به خصوص متیونین، لیزین و ترئونین مصرف نکرده باشند، سنتز پروتئین کاهش یافته و در نتیجه میزان پروتئین موجود در گوشت و ارزش غذایی آن نیز کمتر می شود.

کاهش سیستم ایمنی بدن طیور

وجود اسید آمینه ها در تغذیه طیور برای ساخت آنتی بادی های بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماری بسیار ضروری است. از میان اسید آمینه ها، آرژینین و گلوتامین تاثیر مستقیمی روی تولید آنتی بادی های بدن دارد. سلول های لنفوسیت و ماکروفاژها مسئولیت سیستم ایمنی بدن را بر عهده دارند و در صورت عدم دریافت اسید آمینه کافی با کاهش عملکرد مواجه خواهند شد. در نتیجه به راحتی به بیماری های عفونی مبتلا می شوند و بدن هیچ مقاومتی در مقابل آن ها نخواهند داشت.

کاهش بازده اقتصادی

طیور و پرندگانی که با کاهش اسید آمینه مواجه هستند میزان خوراک بیشتری مصرف می کنند و تولیدات کم تری دارند در نتیجه هزینه های بیشتری به پرورش دهندگان وارد می شود و در نهایت با کاهش سوددهی مواجه خواهند شد. از طرفی همانطور که گفته شد یکی از عوارض کمبود اسید آمینه در تغذیه طیور، کاهش سیستم ایمنی بدن آنها است در نتیجه پرورش دهندگان باید هزینه های زیادی جهت درمان بیماری های آنها پرداخت کنند.

اختلال در تعادل نیتروژن

از دیگر عوارض کمبود اسید آمینه در تغذیه طیور، اختلال در تعادل نیتروژن می باشد. اگر طیور به مقدار کافی اسید آمینه دریافت نکنند، جذب پروتئین کاهش یافته و پس از آن نیتروژن اضافی از طریق مدفوع دفع می شود که این ماده به شدت سمی است و منجر به آلودگی محیط زیست می شود.

میزان مصرف اسید آمینه در جیره غذایی طیور

میزان مصرف اسید آمینه در مرحله های زندگی طیور متفاوت است. به طور مثال میزان مصرف اسید آمینه مرغ تخمگذار با جوجه های گوشتی تفاوت دارد. همچنین آب و هوا نیز در رابطه با این موضوع دخیل می باشد پس بهتر است برای داشتن متعادل ترین ترکیب از مواد معدنی، ویتامین ها و پروتئین ها از یک دامپزشک برای جیره نویسی کمک بگیرید و طبق آن عمل کنید.

چه خوراک هایی حاوی اسید آمینه هستند؟

اسید آمینه در جیره غذایی طیور از طریق پروتئین های گیاهی و حیوانی مانند کنجاله سویا، پودر ماهی، پودر گوشت، ذرت و تخم مرغ یافت می شود. همچنین مکمل هایی که نیز در بازار وجود دارند که با افزودن آنها به جیره غذایی طیور می توان نیاز آنها را تامین کرد البته باید مکمل های تهیه شده از کیفیت خوبی برخوردار باشند و همچنین فاسد نباشند زیرا منجر به مسمومیت تمام گله خواهد شد.

سخن آخر

جیره غذایی طیور باید به طور مداوم بر اساس عملکرد و دوره ای که در آن قرار دارند بازبینی شود. مرغ های گوشتی به نسبت مرغ های تخمگذار به اسید آمینه بیشتری نیاز دارند. تامین میزان کافی اسید آمینه و جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر آن بر عهده پرورش دهندگان است که در صورت رعایت آن، می توانند به حداکثر بازدهی برسند.

این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده و مرکز مشاوره انتخاب نو مسئولیتی درباره آن ندارد.