هر رفتاری که از انسان سر می زند به منظور برآورده شدن نیاز ها و خواسته هایش است. طبق مطالعات مراکز مشاوره تهران اگر بتوانیم نیازهای نوجوانان و جوانان را بشناسیم، می توانیم به آن ها کمک کنیم که آن ها را از راه صحیح ارضا کند. اما این نکته را بدانید که نیازهای زیستی که نیازهای اولیه نامیده می شوند و بدون آن نیاز ها زندگی میسر نمی شود مانند نیاز به غذا، آب، هوا و خواب و استراحت و .... نیاز های روانی که عدم ارضای آن ها باعث بروز اختلالات و ناراحتی ها و بیماری های روانی می شود و گاهی تعادل روانی فرد را به شدت به هم می زند. در بیشتر موارد بسیاری از نا امیدی ها، افسردگی ها، نگرانی ها ، بزهکاری ها و خودکشی و ... ناشی از عدم ارضای صحیح نیاز های روانی می باشد.
اناع نیاز های روانی در سنین نوجوانی و جوانی شامل موارد زیر است:
نیاز به مهربانی و محبت:
خانواده یکی از کانون های گرم است و نقش اساسی و مهم را برای کودک و منوجوان ایفا می کند و تعیین کننده ی بسیاری از ابعاد هر فرد از همان ابتدا می باشد. نیاز به مهربانی و محبت شامل دوست داشتن و دوست داشته شدن می شود و در همه سنین وجود دارد و کمبود و فقدان آن تاثیرات بسیار بدی روی فرد می گذارد. اگر نوجوان و جوان از محبت در خانواده محروم باشد آن را بیرون از خانواده جست و جو خواهد کرد که زمینه بسیاری از فریب ها و انحرافات است.
نیاز به امنیت:
انسان باید مطمئن شود که کسی به آزادی او لطمه نخواهد زد و مال و جان و شخصیت و موقعیت اجتماعی اش در امان است . زیرا که مورد تهدید قرارر گرفتن باعث ترس و اضطراب در فرد می شود . هر فردی می خواهد مطمئن شود زمانی که در مواقع سختی و ناراحتی قرار می گیرد او را تنها نخواهند گذاشت و دیگران به او کمک خواهند کرد.
نیاز به احساس تعلق داشتن:
طبق نظر مشاور خانواده خوب محبوبیت نوجوانان و جوانان در گروه همسالان تابع توانایی انجام اموری است که در گروه اجتماعی آن ها موجب کسب وجهه می شود. گاهی معیار های گروهی بیشتر از معیارهای خانواده و مدرسه در رفتار نوجوانان تاثیر دارد و نوجوان تلاش می کند در اثر معاشرت و رابطه صمیمانه با آن ها خود را مطابق معیار ها بسازد و به همین جهت برای جلب و تایید گروه بسیاری از مهارت های اجتماعی و گروهی را یاد می گیرد و زمانی که مورد تایید گروه شد احساس تعلق می کند. و اگر نتواند مورد تایید گروه قرار بگیرد انزوا، طرد شدن، نداشتن دوست و .... را احساس می کند.
نیاز به احترام:
کنترل انسان همیشه برای انسان لذت بخش است و نوجوانان به یک ارزشیابی ثابت و استوار و معمولا عالی از خودشان به حترام به خود، عزت نفس و احترام به دیگران تمایل دارند. ارضای نیاز به احترام و عزت نفس به احساساتی نظیر اعتماد به نفس، ارزش، قدرت، موفقیت، کفایت و شایستگی ، کسب اعتبار و حیثیت و مفید واقع شدن در جامعه منتهی می شود .
نیاز به استقلال:
بسیاری از نوجوانان و جوانان فکر می کنند که پس پدر و مادر نسبت به آن ها کنترل و تسلط دارند و پیش خود می گویند که دیگر کودک نیستند که به کنترل احتیاج داشته باشند و می خواهند هر چه زود تر روی پای خود بایستند و در کارهایشان خودشان تصمیم بگیرند و از آزادی های فردی و اجتماعی برخوردار باشند.
نیاز به داشتن هدف مشخص در زندگی:
زندگی بدون هدف بدون معنا است و هرکس نیاز دارد که فعالیت های خود را متوجه هدف سازد. داشتن هدف در زندگی به فرد احساس رضایت و تحرک بیشتری می دهد. جوانانی که در زدگی هدف های مشخصی ندارند، در بیشتر مواقع در نا امنی به سر می برند و احساس بی ارزشی خواهد کرد و در نا امیدی و افسردگی و احساس پوچی به سر خواهند برد.
نیاز به احساس هویت:
نیاز به احساس هویت و شناخت خود و حفظ تعادل روانی و عاطفی در مقابل عوامل و فشار های درونی و بیرونی نیز از نیازهای اساسی است. نوجوا می خواهد بداند که کیست و چیست و می خواهد بداند که فردی منحصر به فرد است و می خواهد مطمئن شود که خودش را پذیرفته است.
نیاز به قدردانی:
طبق نظر بهترین روانشناس نوجوان نیاز دارد که اطرافیانش ارزش زحمات و کارهای مفیدش را می دانند و از او اکشر و قدردانی می کنند . اگر که از او قدردانی و تشکر نشود، و مورد تشویق قرار نگیرد، حالت یاس و نامیدی به او دست خواهد داد نوجوانان یاز دارند که اطرافیانشان کارهای مثبتشان را بیشتر ببینند و بیشتر روی آن ها تایید کنند و بنابراین بسیار اهمیت دارد که نقاط قوت نوجوانان را مورد تایید و تاکید قرار دهند.
نیاز به رشد و خود شکوفایی:
جوانان نیاز دارند که استعداد های درونی خود را شکوفا سازند که پیامد آن احساس رشد و باوغ و سلامت روان است. هر چند که ممکن است در این گزینه همیشه موفق نشوند ولی نیاز آن را در درون خود احساس می کنند.
نیاز به مذهب:
مورد دیگر که می توان به آن اشاره کرد، نیاز به مذهب است زیرا که مذهب عامل آرامش دل و رضایت روح است وفرد را از بسیاری اضطراب ها و تشویش ها و ترس ها نجات می دهد . به همین دلیل اهمیت دادن به معنویات می تواند احساس بهتری را در آن ها ایجاد کند.
همانطور که می بینید نوجوانان و جوانان به این نیاز ها احتیاج دارد که ممکن است از بسیاری از آن ها بی خبر بودیم و با بسیاری از رفتارهای نا مناسب آن ها رو به رو بو ده ایم اما حالا با پی بردن به نیاز های اساسی آن ها می توانیم برخورد بهتر و درک بهتری از آن ها داشته باشیم زیرا که این دوران بسیار حساس است و باید مراقب بود. برای کسب اطلاعات بیشتر با مطب روانشناسی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید