وقایع استرس زا از مواردی هستند که در ایجاد تنش برای والدین و تغییر در ارتباط والد و کودک و خانواده نقش مهمی دارند. برخی از موارد هستند که در طول زندگی روزمره اتفاق می افتند مانند :
مشاجره های روزانه .
طبق گفتهی بهترین مشاور خانواده مشاجره های روزانه شامل نیاز های ثابت مراقبتی و فشار هایی هستند که از وظایف روزمره زندگی مرتبط با کودکان ایجاد می شوند. بسیاری از تجربه های روزمره پرورش فرزند به عنوان رضایت والدین هستند و برخی دیگر مانند تقاضاهای پایان نا پذیر کودکان، سر و صدا و رفتار های پرخاشگرانه، کم خوابی، مشکلات تغذیه و ....مثبت تلقی نمی شوند. برخی از مشاجره ها مقطعی و وابسته هستند و برخی دیگر تکرار شونده و پایدار هستند. هر مشاجره به تنهایی پیامد های زیادی ندارد اما زمانی که روی هم انباشته می شوند برای والدین استرس زیادی ایجاد می کند. خانواده های تک والدی بیشتر مستعد استرس هستند زیرا که علاوه بر نقش خود باید نقش والد دیگر را نیز ایفا کند و این مسئله در کنار مشکلات مالی، شغل و .... بسیار تنش زا است.
انتقال های تحولی:
انتقال های تحولی منبع دیگری برای استرس بهنجار هستند. طبیعت تغییر کودک و دوران های انتقالی والدین را در برابر چالش های جدید قرار می دهد و به ایجاد تغییراتی در روابط والد و کودک ملزم می سازد. یکی از دوره های مهم زمانی است که مودک دوران بلوغ را تجربه می کند و این فرایند برای والدین استرس زا است زیرا که در این دوران کودک باید استقلال و خود مختاری کسب کند. و والدین زمانی می توانند به استقلال جوان کمک کنند که به تدریج به او اجازه دهند فرصت هایی برای تصمیم گیری بیابد. و این دوران استرس زیادی را ایجاد می کند و برخی والدین با پذیرش این تغییرات به مشکل بر می خورند و در برابر ان مقاومت می کنند. از طرفی تفاوت نسل ها نیز باعث بیشتر شدن استرس می شود و همچنین برخی از والدین آن را به عنوان تنها ماندن و از دست دادن فرزندان می دانند و یا فکر می کنند که فرزندانشان صلاحیت کافی برای کسب استقلال ندارند و نگران امنیت فرزندان می شوند ولی این نگرانی در برخی از فرهنگ ها باعث از بین رفتن حس کفایت و استقلال در نوجوان می شود.
استرس های نا بهنجار:
بر اساس مطالعات روانشناسی ازدواج والدین با وقایع استرس زایی مواجه می شوند که پیش بینی نا پذی هستند و در جریان رابطه عادی و روزمره والد و کودک اختلال ایجاد می کند. معمولا این استرس ها محصول موقعیت های منحصر به فردی هستند که شاید دیگر تکرار نشوند مانند بیماری کودک، مرگ، تصادف، از دست دادن شغل و .. باشد. و از آنجایی که غیر منتظره هستند برای روند طبیعی خانواده استرس و عدم تعادل ایجاد می کند و این موارد به شکل تنها استرس ایجاد نمی کند بلکه سایر عوامل مانند تفسیر خانواده، آمادگی آن ها با تغییرات و..... مشخص کننده میزان استرسی است که خانواده تجربه می کند.
اتفاق هایی که در زمان غیر منتظره رخ می دهند:
طبق نظر مشاور روانشناس خوب اغلب مردم پذیرش زیادی برای اتفاقات استرزای بهنجار که در نتیجه دوران های انتقالی و به صورت پیش بینی شده رخ می دهند، دارند. مانند مرگ یک فرد مسن، بازنشستگی در سن مناسب و ... اما اگر این اتفاق ها در زمان های غیر معمولی اتفاق بیفتد ، موجب استرس های زیاد و بحران برای والدین و خانواده می شود.
مشکلات پیش بینی نشده اعضای خانواده:
یکی از منابع نا بهنجار استرس شدید برای والدین زمانی است که آن ها ناگهان متوجه می شوند مشکلی وجود دارد مانند بزهکاری فرزند، تولد فرزند و معلولیت، بیماری های جسمی و .... تشخیص ابتدایی مشکل ، یک منبع حاد استرس و اختلال در عملکرد خانواده و تهدید سلامت و بهزیستی والدین است. وقتی که مدت زمانی از این استرس ها بگذرد ممکن است برای والدین تبدیل به استرس های مزمن شود.
استرس زاهای مزمن:
طبق نظر مشاوران کلینیک روانشناسی استرس زاهای مزمن وقایعی هستند که در طول زمان ادامه دارند. این استرس ها آسیب های زیادی می رسانند و بر نظام خانواده و رابطه والد و کودک تاثیرات ناتوان کننده دارد مانند تعارضات پایدار زناشویی. مشکلات مالی، عاطفی و روانی، حضور یک فرد بیمارو .... مثال های دیگری هستند که می توان به آن ها اشاره کرد. این به خصوص زمانی صحت دارد که شوک تشخیص اولیه از بین رفته است و والدین به نتایج و چالش های طولانی مدت مسئله مورد نظر می اندیشند. برای مثال کودکانی که بیماری های مزمن و مشکلات خاص مانند اسم ، بیماری قلبی، ناتوانی ذهنی معلولیت جسمی ، نارسایی توجه و بیش فعالی یا رفتار های پرخاشگرانه دارند، تقاضاهای بی شمار جسمی، عاطفی و مالی برای والدین ایجاد می کنند. این کودکان به مراقبت های مداوم و طولانی مدت نیاز دارند و هزینه های زیادی را به خانواده تحمیل می کنند و مشاهده رنج کودک هم یک عامل مضاعف و تخریب کننده استرس زا برای والدین است.
دیدگاه خود را بنویسید