روانشناس خوب کودک و مشاور روانشناس نوجوان در خصوص پرورش استقلال در کودکان و نوجوانان بیان می کند که همچنان که کودکان به سن بلوغ نزدیک تر می شوند ، اختلاف نظر بین آنان و والدینشان در مورد استقلال بیشتر ، روز به روز افزایش می یابد. کودکان ممکن است بخواهند خلوت و تنهایی بیشتری داشته باشند ، ساعات بیشتری را با دوستان خود بگذرانند ، با تلفن صحبت کنند با صدای بلند به موسیقی گوش دهند و با قدرت بیشتری عقاید خود را مطرح کنند. برای آنان شکل ظاهریشان اهمیت بیشتری پیدا می کند و به خاطر مدل موی سر ، آرایش کردن و نحوه ی لباس پوشیدن با والدین خود جر و بحث می کنند. بیشتر این تغییرات کاملا طبیعی است و نباید در کل به چشم مشکل به آن ها نگاه کرد. در واقع این تغییرات لزوما منشا اختلافات در خانواده نمی شوند ، البته اگر به طور معقولانه ای با آن ها برخورد کنیم.
چگونه استقلال کودکان را افزایش دهیم ؟
طبق نظر روانشناس خوب نوجوان و مشاور روانشناس کودک، بعضی از والدین در برخورد با فرزندان جوان خود آسیب و ضربه های روحی بزرگی را تجربه می کنند ، زیرا خود یا کودکانشان را آنطور که باید و شاید از پیش آماده ی به عهده گرفتن مسئولیت های روز افزون نکرده اند. کمک گرفتن از متخصص روانشناس کودک و متخصص روانشناس نوجوان در مرکز مشاوره کودک و نوجوان مبنای کار جهت آماده سازی کودکان برای دوران نوجوانی باید در طی اواخر سال های دبستان گذارده شود ، به این صورت که والدین به کودکان آزادی بیشتری در تصمیم گیری هایشان بدهند. طبق نظر دکتر روانشناس کودک خوب در مرکز مشاوره روانشناسی کودک ، کودکان در این سن قادرند در تصمیم گیری های خانواده شرکت کنند و موثر واقع شوند ، البته در صورتی که فرصت این کار به آن ها داده شود. طبق نظر بهترین دکتر روانشناس کودک در تهران در مرکز روانشناسی کودک گاهی اوقات کودکان بزرگ تر می خواهند به گفت و گو های بزرگسالان گوش دهند و در آن شرکت کنند بنابراین نباید آن ها را کنار گذاشت . بهترین روانشناس کودک تهران به ذکر چند نظر در خصوص کودکان پرداخته که بتوان به رشد استقلال آن ها کمک کرد :
به کودکان وظایفی را واگذار کنید . مشاور روانشناس کودکان کلینیک روانشناسی کودکان عقیده دارد که کودکان از طریق تجربه و تمرین ، رفتار مسئولانه را یاد می گیرند. هدف این است که به آهستگی پیش بروید و هرگز بار سنگین بر دوش کودکان خود نگذارید. هنگامی که کودک کارهای پر مسئولیت را با موفقیت به پایان رساند او را تحسین و به او توجه کنید . همچنین دکتر روانشناس کودکان در ادامه مطرح می کند که به کاری که کودک بدون اجبار و یاد آوری کردن انجام می دهد توجه خاص نشان دهید. زمانی که کودک به دلخواه خود در کاری پیشقدم می شود با توجه مثبت آنان را تشویق می کنید که بیشتر دست به این کار بزنند . همچنین باید به فرزند خود کمک کنید تا مهارت های لازم در جهت انجام رفتار مسئولانه را یاد بگیرد .
کودکان برای انجام دادن کار های پر مسئولیت نیازمند کمک از طرف والدین خود هستند در ابتدا مسئولیت های در حد متوسطی به کودک خود بدهید که توانایی انجام آن را داشته باشد تا دلسرد و نا امید نشود. و به این موضوع باید توجه داشت که باید موضوع های مشخصی را به آن ها ارائه دهید.
متخصص روانشناس کودکان مرکز مشاوره کودکان به این موضوع تایید می کند که نظر کودکان را در مورد مسائلی که آینده خانواده و آنان را تحت تاثیر قرار می دهد ، جویا شوید. روش های مناسب به آنان برای ابراز نظرات درباره موارد مورد علاقه شان است . مثلا وقتی والدین نظر خود را در مورد اتفاقاتی که در مدرسه می افتد ممکن است نقش مهمی داشته باشد . یکی دیگر از کار هایی که برای کاهش وابستگی کودکان می توان انجام داد آموزش تصمیم گیری می باشد. تصمیم گیری مناسب و به جا شامل شناسایی کردن راه های مختلف برای انجام دادن کار و انتخاب یکی از آن ها برای انجام کار است. بچه هایی که در سنین قبل از نوجوانی هستند اغلب این را سخت می دانند ولی با تمرین های مکرر می توانند مهارت بیشتری پیدا می کنند. اگر به تدریج و به آرامی پیش برویم کودکان زمان کافی برای عادت کردن به مسئولیت های بیشتر را پیدا می کنند.
طبق نظر دکتر روانشناس نوجوان کمک کردن به کودکان در حل مشکلاتشان برای این که نوجوان بتواند در آینده مشکلات خود را حل کند و زندگی موفق و شادی داشته باشد لازم و ضروری ست. بعضی از والدین تمام مشکلات کودکان را خودشان حل می کنند و اجازه نمی دهند که کودک خود مشکلش را حل کند همه ی کودکان در یک زمان مشخص آمادگی لازم برای یادگیری مهارت های لازم برای حل مسئله را ندارند و ممکن است که به کندی پیشرفت کنند ولی باید والدین تلاش کنند تا ابزارهای لازم جهت حل مشکل به کودک ارائه دهند ولی خود کودک در حل آن تلاش کند و این موضوع را باید به یاد داشت که انسان مدت زمان زیادی را لازم دارد که خود به تنهایی بتواند مشکلاتش را حل کند. .
دیدگاه خود را بنویسید