افراد بسیار کمی هستند که افکار بی معنا سراغشان نیاید و یا کار هایی را انجام نداده باشند . برای بسیاری ارز ما چنین افکاری بدون این که درد سر ساز باشد ، سراغمان می آیند و می روند . در حالی که عده ای دیگر ، تمام مدت ذهنشان درگیر این مسائل است و تمام زندگیشان صرف مبارزه با چنین افکاری می شود . . فرد با درمان وسواس فکری خود و یادگیری راه های مقابله با آن می تواند اضطراب ناشی از افکار وسواسی را کاهش دهد و تاثیر این افکار منفی را در زندگی اش به حداقل برساند .
اساسا ، یک وسواس که معمولا یک فکر است افراد را بسیار مضطرب می کند . گاهی این افکار به جای کلمات به صورت تصویر و یا عکس در ذهن ظاهر می شوندو گاهی به صورت یک تکانه یا هیجان هستند و با یک احساس ناگهانی که در فرد ایجاد می شود و او را وادار به انجام کاری غیر معمول می کند .
انواع مختلف وسواس فکری عملی چیست ؟
1 .تمیز کردن
یکی از رایج ترین شکل های وسواس ترس از این مسئله است که فرد در تماس با دیگران در اثر آلودگی بیمار شود ، فوت کند و یا خودش باعث انتقال ویروس یا میکروب به دیگران باشد . چنین افرادی زمان بسیار زیادی را صرف شست و شو و تمیز کردن وسایل اطرافشان می کنند . رایج ترین موارد که باعث ایجاد چنین ترسی در افراد می شود ، عبارت اند از : غذا ، خون و یا هر جای دیگری که در نظر آن ها محل زندگی میکروب ها باشد . علاوه بر این ، ممکن است فرد تا آن جایی که می تواند خودش را از تماس با محیط دور نگه دارد .
2. چک کردن
یکی دیگر از شکل های رایج وسواس ، چک کردن است . چک کردن لامپ ها ، لوازم برقی ، گاز ، در و پنجره و بسیار موارد دیگر . و حتی ممکن است فرد کار خاصی را انجام دهد و به خاطر چک کردن مداوم ، به پایان رساندن آن بسیار طول خواهد کشید . و این چک کردن ها باعث بروز رفتار های متفاوتی می شود و چندین بار متوالی آن ها را تکرار می کند .
3. افکار نا خوانده :
افکار نا خوشایندی که ناگهان در ذهن فرد هجوم می آورند و این افکار درباره ی خشونت و مسائل جنسی هستند و یا در مورد آسیب رساندن به دیگران خصوصا کودکان می باشند و این افکار بسیار وحشت زا می باشد .
4. تقارن و نظم و ترتیب :
طبق نظر مشاوران بهترین مرکز مشاوره چنین افرادی پیوسته تلاش می کنند که مطمئن شوند همه چیز دقیقا سر جای خود قرار گرفته است و همه ی کار ها همانگونه که انتظار دارد انجام شود . ممکن است قبل از انجام دادن کار ها ، مراحل ویژه ای را طی کنید و برای انجام هر کاری تشریفات خاص داشته باشید . اگر این مراحل به درستی انجام نشود ، مجبور می شوید که همه ی کار ها را از اول انجام دهید . گاهی این مراسم همراه شمارش اعداد خاص هستند و در زندگی فرد نقش مهمی را دارا می باشند . و یا این که همه ی لوازم باید درست سر جایش قرار بگیرد و هماهنگی و تقارن خاصی میان اشیا وجود داشته باشد وگرنه اندکی نا هماهنگی به شدت ناراحت کرده و وقت زیادی را صرف چنین کاری می کند که همه چیز دقیقا سر جای خودش باشد .
5.کندی وسواس :
کندی وسواس زمانی گفته می شود که که فرد می خواهد همه چیز در جای خودش باشد . همه ی کار ها درست انجام شود و هیچ تصمیمی اشتباه نباشد . ممکن است فکر کند که اگر تصمیم اشتباهی بگیرد اتفاق وحشتناکی رخ خواهد داد و حتی برای ساده ترین کار ها نظیر لباس پوشیدن نیز باید مطمئن شود که درست تصمیم گرفته است و این مسئله وقت زیادی را از فرد را صرف دقت در انجام کار های روزمره می نماید .
6. احتکار :
احتکار یکی از انواع وسواس است که به ندرت اتفاق می افتد اما بسیار هم مشکل ساز می باشد . چنین افرادی بی اهمیت ترین چیز ها را نمی توانند دور بریزند و حتی کاغذ های باطله ، روزنامه های قدیمی و حجتی غذا های تاریخ مصرف گذشته را نگه می دارند . ترسی که در این مرحله نهفته است ناشی از این است که نکند وسیله ی با اهمیتی را دور بریزد . احتکار می تواند تمام زندگی فرد را در بر بگیرد و تمام اتاق های خانه پر وسایلی است که هیچ کاربردی ندارد .
ترکیب علایم وسواس فکری :
بر اساس مطالعات روانشناسی تلفنی ممکن است فرد بیش از یک نوع علامت وسواس را تجربه کند ، اما معمولا یکی از علایم ها از سایر آن ها بارز تر خواهد بود .
وسواس فکری قابل درمان است .
طبق نظر مشاوران مرکز روانشناسی آنلاین این اختلال بسیار زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد ولی می توان به چنین افرادی کمک کرد با استفاده از روش های درمان شناختی رفتاری و تکنیک های مواجهه سازی مناسب خواهد بود همچننی در موارد شدید تر در کنار روان درمانی ، دارو درمانی نیز موثر واقع می شود و نتیجه ی بهتری را ارائه می دهد . انواع روش های دیگر هستند که می توانند در درمان وسواس فکری موثر واقع شوند .
دیدگاه خود را بنویسید