زوجین همواره در حال پیشرفت هستند و در رابطه شور و هیجان و احساس زیادی در جریان است ولی ناگهان این رابطه آسیب می بیند. یکی از طرفین ممکن است مسئله ای را به پیش بکشد و جزیی به نظر برسد و نور امید به تاریکی و یاس تبدیل شود. چطور ممکن است مسئله ای جزئی ذابطه را به این شکل تغییر دهد؟ می توان گفت که ممکن است این مسئله از دیدگاه یکی از طرفین آنقدرها هم جزئی نباشد و به شکل باور نکردنی بسیار ناراحت کننده باشد.این لحظات می تواند تمام ذهنیات مثبتمان از عشق و قابل اعتماد بودن طرف مقابل را نابود کند و رابطه را پر از غم و اندوه کرده و این رابطه آسیب پذیر را بیش از پیش ضعیف کند. تا زمانی که این پیشامد ها به وجود می آیند و حل می شوند، امکان نزدیکی واقعی و درگیری عاطفی وجود نخواهد داشت. مطالعات مشاوره خانواده خوب نشان می دهد که اگر زوجین به دنبال راهی برای حل مشکل خود نباشند و یا توانایی حل مشکل را نداشته باشند و یا از حل آن کوتاهی کنند این مشکلات ریشه داده و رابطه را با فشار زیادی مواجه خواهد کرد. و در صورت بروز کوچک ترین اختلاف ها مشکلات قبلی نیز باز خواهند شد و زوجین وارد چرخه معیوبی خواهند شد. برای جلوگیری از چنین شرایطی زوجین در صورت بروز هر گونه مشکل کوچک یا بزرگ باید با روشی اساسی و درست آن را حل کنند. حتی زوجین در صورت رو به رو شدن با خیانت برای ادامه رابطه باید در جهت التیام تلاش کنند. در ادامه 6 قدم برای بخشش در رابطه را بیان می کنیم که چگونه زوجین بعد از مواجه شدن با مشکل برخورد کنند تا بتوانند رابطه خود را نجات دهند.

1)زوج آسیب دیده باید آشکارا و به ساده ترین شکل ممکن در مورد رنج و دردهایشان صحبت کنند و موقعیتی را که در آن بوده اند با جزییات و تمرکز بیان کنند و احساس امنیت از دست رفته را مطرح سازند. این آسیب ها یعنی در مواقعی که احساس نیاز شدید می کردید از توجه او محروم بوده اید، احساس تنهایی و طرد شدگی داشته اید، زمانی که نیاز داشتید که احساساتتان مهم تلقی شود از طرف شریک زندگی تان احساس بی ارزشی می کردید. شریک زندگی تان منبع خطری برای شما بوده است و .. همگی نشاندهنده ی آسیب های عاطفی می باشد. زمانی که زوجین بتوانند از آسیب ها، نیازها، و ترس هایی که در درون خود دارند به راحتی حرف بزنند، به آرامش می رسند و می توانند به هم کمک کنند. 

2) بر اساس گفته بهترین مشاور ازدواج زوج ها باید از نظر احساسی فعال باشند و رنج یکدیگر را شناسایی کنند و نقش خود را در آن بفهمند. تا زمانی که زوجین این رنج را به خوبی نشناخته اند ، نمی توانند از آن رهایی پیدا کنند و آن ها بار ها و بارها به شریک خود اعتراض خواهند کرد و خواسته هایشان را مطرح خواهند کرد. درک عواطف روشی بسیار منطقی است. این موضوع را فراموش نکنیم که هیچ محبوبی بی عیب و معشوق کاملی نیست. همه ی ما دچار لغزش می شویم و حتی با یادگیری عشق ورزیدن ممکن است باعث رنجش یکدیگر شویم. ممکن است اشتباهاتی که در گذشته اتفاق افتاده است و باعث آسیب و ناراحتی زوجین شده است به آینده رابطه تاثیر بگذارد به همین دلیل زوجین باید این ناراحتی ها را شناسایی کنند و درباره آن صحبت کنند. 

3)طبق نظر مشاور روانشناسی در هنگام بروز آسیب ها زوجین ممکن است که نا امیدی را تجربه کنند و از کلماتی مانند هرگز و به هیچ وجه استفاده کنند اما اگر آن ها شیوه صحبت کردن خود را تغییر دهند می توانند که به دنبال راهی برای بهتر شدن رابطه شان باشند و نا امیدی را تجربه نکنند. 

4) زوجین باید مسئولیت آسیبی که به یکدیگر وارد می کنند را به عهده بگیرند و احساس ندامت و پشیمانی کنند. ولی این ندامت و پشیمانی نباید عذرخواهی سرد و ندافعی باشد بلکه باید پشیمانی را به طور کامل ابراز کند . رنج شریک عاطفی مان را بی اهمیت جلوه ندهد. اگر بخواهیم که طرف مقابلمان ما را باور کند باید به حرف های او گوش دهیم و نشان دهیم که ناراحتی او روی ما نیز تاثیر می گذارد. رفتار افراد باید نشان دهد که رنج طرف مقابل درک شده است و برایش اهمیت دارد و همچنین بیان کند که ناراحتی و عصبانیتش طبیعی است و بپذیرد که کاری که مرتکب شده تا چه حد ناراحت کننده بوده است و در نهایت ابراز تاسف می کند و طرف مقابل را خاطر جمع می کند که در صدد جبران و التیام زخم اوست. و این در نهایت به عنوان یک عذرخواهی خوب خواهد بود. 


5) زوجین آسیب دیده بعد از عذر خواهی می توانند نیاز خود را به طرف مقابل بگویند تا با روشی متفاوت نسبت به زمان وقوع پیشامد، نیاز یکدیگر را برآورده سازند. این کار شکل جدیدی از پیوند عاطفی به وجود می آورد و مثل مرهمی روی حس تنهایی و جدایی ناشی از پیشامد عمل می کند. 

6) در مرحله اخر هر آن چه که برای زوجین پیش آمده از قبیل ناراحتی، آسیب و نتایج و مشکلاتی که پیش آورده و روش های التیام بررسی می شوند تا زوجین از تمام جزییات این مشکل آگاه شوند . برای این که بتوانید به درستی در رابطه ارتباط برقرار کنید و با وجود مشکلاتی که طبیعی هستند به خوبی با آن ها کنار بیایید و ناراحتی و فشار روانی زیادی را تجربه نکنید می توانید با مشاوران و متخصصان کلینیک روانشناس جهت یادگیری مهارت های زناشویی در ارتباط باشید.