طبق نظر روانشناس کودک والدین نیازمند این هستند که برای داشتن رفتار مناسب با فرزند خود با مهارت ها و اصول تربیتی مهم آشنا شوند . یادگیری این مهارت ها می تواند بسیاری از مشکلات کودکان مانند جر و بحث کردن ، لجبازی کردن ، زودرنجی و ... را حل کند . حتی این مهارت های گفته شده لازمه رو یارویی با دیگر مشکلات کودکان از قبیل ترس ، اضطراب ، تیک ، مشکلات خواب و شب ادراری و موارد دیگر می تواند باشد . دکتر روانشناس کودک در مرکز روانشناسی انتخاب نو این مهارت ها را به شکل دقیق به والدین آموزش می دهد . تا دانش کافی در این زمینه را به دست بیاورند و بعد از آن برای به اجرا در آوردن و عمل کردن این مهارت ها و داشتن رفتار مناسب با کودک کمک می کند . مشاور کودک کلینیک روانشناسی انتخاب نوبرخی از این مهارت ها را معرفی می کند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد .

 


 

مهارت ها و اصول تربیتی که والدین باید آگاه باشند چیست ؟

1)     مهارت توجه کردن :

توجه نیاز ضروری هر کودکی می باشد که از همان ابتدای نوزادی والدین  با آن مواجه هستند زیرا که در ابتدا هر نوزادی نیازمند مراقبت است و پس از مدتی کودک نسبت به والدین خود به خصوص مادر دلبستگی پیدا می کند که طبق نظر بالبی خود این دلبستگی دارای مدل های مختلفی می باشد . دلبستگی باعث می شود کودک نیازمند و علاقه مند به توجه و تایید مراقب خود می باشد . در سنین پایین این دلبستگی بیشتر به مادر می باشد و این در حالی است که با بزرگ شدن کودک و افزایش سن او و  به دلیل بازی کردن کودک با هم سالان خود و رفتن به مدرسه ، به تدریج افراد دیگری نیز در تامین این نیاز سهمی پیدا می کنند . اما همچنان کانون اصلی تامین نیاز به توجه تا اوایل بلوغ والدین هستند و به همین دلیل مسئولیت اصلی این کار بر عهده ی آن ها بر عهده ی پدر و مادر می باشد . طبق نظرمشاور روانشناس کودک اگر نیاز به توجه در کودک به حد کافی ارضا نشود پس از مدتی کودک دچار بیماری های روانی و مشکلات رفتاری مواجه خواهد شد . بهترین روانشناس کودک تهران بیان می کند که والدین باید با گفتار و رفتار خود به کودک نشان دهند که از حضور او آگاه هستند و او را می بینند . به عبارتی با توجه کافی به کودک می توان دوست داشتن را به کودک نشان داد .

 

2)     مهارت نادیده گرفتن :

بعد از وقوع هر رفتاری چه مناسب و نا مناسب نشان دادن توجه مثبت یا منفی ممکن است که موجب تقویت آن شود و تکرار آن رفتار را افزایش دهد .  مهارت نادیده گرفتن ، یکی از مهارت های اصلی ، ساده و کاربردی بسیار مهم در شکل دادن به رفتار های کودک است که بهترین مشاور کودک آن را معرفی می کند . تکرار یک رفتار ، تابع قائده ی خاصی به نام تقویت می باشد و در این راستا برای این که یک رفتار نا مناسب کودک تکرار نشود ، هیچ گونه توجه کلامی و غیر کلامی مثبت یا منفی نسبت به آن رفتار ها نباید از خود نشان داد . طبق نظر دکتر روانشناس خوب کلینیک روانشناسی انتخاب نو فرایند توجه کردن به رفتار و در نتیجه تقویت آن و نیز متقابلا ، عدم توجه و نادیده گرفتن و در نتیجه خاموشی آن رفتار را به دنبال خواهد داشت .برای یادگیری اصول اساسی نادیده گرفتن روانشناس کودک خوب انتخاب نو مشاوره کودک را پیشنهاد می دهد .

 

3)     مهارت گوش دادن :

طبق نظر مشاور کودک خوب کلینیک مشاوره گوش دادن والدین به کودکان به صورت آگاهانه و همراه با توجه و تمرکز و به صورت ارادی می باشد و حتی طبق نظر روانشناس خانواده و مشاوره خانواده بر قراری ارتباط مطلوب و صحیح در خانواده و میان همسر و فرزندان ، مهارت گوش دادن باید تقویت شود . نداشتن مهارت گوش دادن باعث می شود که ارتباط به شکل صحیح و کاملی شکل نگیرد و در نتیجه مشکلات و تعارضات زیادی ایجاد شود .  به همین دلیل گوش دادن فعال از اهمیت ویژه ای برخوردار است .

 

4)     مهارت تشویق کردن :

تفاوت تشویق با دیگر مهارت ها در این است که والدین نباید منتظر بمانند که رفتار نا مناسبی از کودک سر بزند بلکه باید والدین به صورت هدفمند تلاش کنند که در کودک رفتار های مناسب شکل بگیرد و به عبارتی رفتار های مناسب را به او آموزش داد . بسیاری از رفتار ها برای این که تبدیل به عادت شوند ، نیازمند تشویق هستند . باید به این نکته توجه داشت که نباید در تشویق کردن کودک خساست به خرج داد و به کوچک ترین اشتباه کودک واکنش نشان داد.

 

5)     مهارت دستور دادن :

در زمانی که والدین می خواهند از حالت های دستوری استفاده کنند نباید  در این مهارت از دستور های غیر منطقی استفاده کنند و یا به طور مداوم آن را تکرار کنند . استفاده از دستورات سوالی و مبهم و التماسی کار اشتباهی است . اصول صحیح دستوری به این صورت است که باید قاطعانه ، همراه با تماس چشمی و لحن مثبت را داشته باشد .

6)      مهارت تنبیه کردن :

تنبیه اشتباه که شامل تنبیه جسمانی و تنبیه روحی و روانی می باشد که به دلیل ناکارایی و آسیب زا بودن والدین به هیچ عنوان نباید از آن استفاده کنند و اما آگاهی و به دست آوردن دانش کافی درباره ی  تنبیه صحیح  که والدین گاهی اوقات می توانند از آن برای تغییر دادن رفتار کودک  استفاده کنند .