طبق مطالعات انجام شده در حوزه ی روانشناسی کودکان تشخیص زود هنگام اختلالات روانی در کودکان باعث ایجاد پیش آگهی مثبت در آینده خواهد شد به این معنی که زمان شروع اختلالات روانی در کودکان می تواند از همان دوران سال اول زندگی تا سه سالگی باشد به همین دلیل مطلع شدن از وجود اختلالات در ابتدای آن و استفاده از روش های درمانی موثر مانند روان درمانی ، نوروفیدبک ، بازی درمانی همگی می توانند در بهبود سلامت روانی کودک موثر واقع شوند زیرا وجود اختلالات روانی در کودکان و عدم توجه به آن و عدم درمان آن می تواند تا بزرگسالی ادامه داشته و تاثیرات مخربی در دوران بزرگسالی برای فرد ایجاد کند و در این راستا در مان نیز دشوار تر می گردد و به همین دلیل شروع درمان از همان کودکی بسیار بهتر خواهد بود از بروز بسیاری از مشکلات در بزرگسالی جلوگیری خواهد کرد.
تشخیص اختلالات روانی در کودکان چگونه انجام می شود ؟
تشخیص اختلالات روانی در کودکان کار دشواری است و پیدا کردن دلایل آن نیز پیچیده است و ممکن است چندین عامل در بروز اختلالات روانی کودکان و اختلالات رفتاری کودکان نقش داشته باشند و روش های تشخیص این اختلالات توسط متخصص روانشناس کودک انجام می شود و همچنین مصاحبه ای که روانشناس کودک خوب با والدین و خود کودک در مرکز مشاوره انتخاب نو مشاوره کودک را در جلساتی تشکیل می دهد نسبت به این اختلالات روانی آگاه می شود و همچنین مشاور کودک مرکز روانشناسی از پرسشنامه های استاندارد جهت تشخیص اختلالات کودکان استفاده می کند .
5 نشانه وجود اختلالات روانی در کودکان چیست ؟
روانشناس کودک کلینیک روانشناسی معتقد است که بروز هر نوع رفتاری در کودکان در سنین مختلف ممکن است طبیعی باشد و بعد از گذشت مدتی این رفتار ها خود به خود قطع می شود اما گاهی اوقات بعضی از این رفتار ها در بعضی از کودکان طولانی مدت و شدت و فراوانی بیشتری نسبت به هم سن و سال های خود دارد بر اساس مطالعاتی که پیاژه روانشناس مشهور در تقسیم بندی رشد کودکان و نوزادان داشته و در هر مرحله تغییراتی را در رشد ذهنی و روانی کودک بیان کرده است بر اساس مطالعات پیاژه و تحقیقات انجام شده اخیر وجود برخی از نشانه ها می تواند خبر از آغاز برخی مشکلات در کودکان بدهد اما باید به این نکته اشاره کرد که وجود هر یک از مشکلات زیر نشان دهنده ی حتمی اختلالات نیست و زمانی می توان گفت که چندین عوامل با هم و برای مدت طولانی و مشخصی با شدت بالا که خارج از گروه سنی کودک است باید وجود داشته باشد و همچنین این تشخیص ها باید توسط یک مشاور روانشناس کودک و یا روانپزشک در مرکز مشاوره انتخاب نو انجام شود که در زیر مشاور روانشناس کودکان کلینیک مشاوره به برخی از آن ها اشاره می کند که عبارت اند از :
1) دلبستگی در کودکان :
دلبستگی در کودکان ، به عنوان پیوند عاطفی عمیق با کسانی که از او مراقبت می کنند می باشد . اگر رابطه ی صحیحی بین مراقبت کننده و کودک باشد کودک حس اعتماد را نسبت به دنیا خواهد داشت و بر عکس اگر رابطه نا سالم داشته باشد باعث می شود که نسبت به محیط خود احساس نامنی داشته باشد و به عبارتی این دلبستگی ها ارتباط او با دیگران در دوران بزرگسالی را نشان می دهد . بر اساس ارتباط با کودک 4 نوع سبک دلبستگی وجود دارد که شامل دلبستگی ایمن ، مقاوم ، اجتنابی و آشفته سردرگم می باشد . در صورتی که والدین یا افراد مراقبت کننده نسبت به کودک بی توجه ، بی احساس و سرد باشند ممکن است دلبستگی امن در او ایجاد نشود که این علائم اولیه اختلال دلبستگی ممکن است مشابه اوتسیم و یا اختلال کم توجهی بیش فعالی باشد . عدم ارتباط مناسب با کودک می تواند باعث اختلالات اضطرابی و افسردگی در کودکان شود .
2) والدین مبتلا به اختلالات روانی :
طبق نظر روانشناس کودک خوب زمانی که یکی از والدین کودکان مبتلا به اختلالات روانی باشند می تواند تاثیر زیادی بر کودکان گذاشته و در آن ها نیز سبب بروز اختلالات شود برای مثال اختلال افسردگی پس از زایمان در مادران می تواند از اختلالاتی باشد که به کودکان نیز تاثیر گذار است در این راستا درمان اختلال مادر از بروز بسیاری مشکلات پیشگیری می کند . از مواردی دیگر می توان به اعتیاد والدین نیز اشاره کرد که حتی در دوران بارداری نیز به کودکان تاثیر منفی می گذارد حتی ممکن است باعث آسیب های مغزی به کودکان و یا نارس بودن و رشد ناکافی در آن ها و یا بروز اختلالات رفتاری در آن ها شود .
3) مشکلات خواب کودکان :
خواب در کودکان از موارد مهمی است که باید کودکان از خواب کافی برخوردار باشند که بر اساس گروه سنی آنان میزان خواب برای آن ها تعیین شده که اگر کمتر باشد و یا خواب عمیق نداشته باشد و یا ممکن است همراه با خواب گردی کابوس های شبانه و یا .... باشد که باید با یک دکتر روانشناس کودک و یا متخصص روانپزشک به شناسایی دلایل آن و درمان پرداخت زیرا که این اختلالات ممکن است نشان از وجود اضطراب ، افسردگی ، ترس از جدایی کودکان و یا ... باشد .
4) پرخاشگری کودکان :
بد رفتاری در کودکان و رفتار های پر خاشگرانه و تند خویی رفتار های خشونت آمیز و غیر طبیعی و زود عصبانی شدن و یا به عبارتی زود جوش آوردن و لجبازی همگی می تواند نشان دهنده ی مشکل خاص در کودک بااشد که باید زیر نظر بهترین دکتر روانشناس کودک زیر نظر قرار گیرد .
5) بد غذایی در کودکان :
طبق نظر بهترین روانشناس کودک بد غذایی کودکان نیز ممکن است به دلیل اضطراب ، افسردگی و اختلال بیش فعالی در کودکان باشد البته باید خاطر نشان کرد که در دوره ای از رشد می تواند طبیعی باشد و نباید هر نوع بد غذایی را به اختلال نسبت داد .
دیدگاه خود را بنویسید