اختلالات تغذیه و خوردن دسته ای از اختلالات روانشناسی است که در نهایت باعث تهدید سلامت جسمانی و عملکرد روانی و اجتماعی و کیفیت زندگی فرد می شود و حتی اگر در طولانی مدت ادامه داشته باشد موجب افزایش مرگ و میر می شود. این اختلال همدر زنان و هم مردان شیوع دارد اما بین وجوانان و زنان بیشتر است و دارای چندین دسته است که در ادامه به آن ها جهت آشنایی تان معرفی می کنیم.
بی اشتهایی عصبی:
این بی اشتهایی شامل سه ملاک اساسی است که یکی از آن ها گرسنگی کشیدن عمدی به میزان قابل توجه است و دیگری تمایل فرد برای لاغری و ترس مرضی از چاقی را نشان می دهد و مورد آخر که علائم و نشانه های ناشی از گرسنگی کشیدن و روزه داری را شامل می شود. بی اشتهایی عصبی اکثر اوقات با آشفتگی تصویر بدنی همراه است و فرد علی رغم لاغری آشکار تصور می کند که به شکل ناراحت کننده ای چاق است. و از افزایش وزن و چاق شدن به شدت می ترسند و برای آن همواره اقداماتی انجام می دهد که مانع افزایش وزن می شود. حتی زمانی که وزن بدن کمتر از حداقل است.
اختلال پراشتهایی عصبی:
در این اختلال فرد دوره های مرتب و فراوان پرخوری داشته و هم چنی درباره اندام خود تصورات غیر واقعی دارد و ناراحتی جسمی مانند درد شکمی و تهوع موجب خاتمه پرخوری می شود و اغلب بعد از پرخوری فرد دچار احساس گناه، افسردگی و یا نفرت از خود می شود. رفتار های جبرانی نا مناسب مکرر برای پیشگیری از افزایش وزن که عمدتا به صورت استفراغ عمدی ، سوء مصرف ملین یا داروهای استفراغ آور انجام می شوند و درصد کمتری به عنوان رفتار جبرانی به ورزش های مفرط روی می آورد. استفراغ یکی از موارد سایع است و معمولا با داخل کردن انگشت در حلق ایجاد می شود و محتوای اسیدی مواد استفراغ شده می تواند به مینای دندان آسیب برساند.
اختلال پرخوری:
طبق مطالعات روانکاوی افراد مبتلا به اختلال پرخوری، دوره های تکراری از رفتارهای پرخوری دارند که در خلال این دوره میزان زیادی از غذا را طی مدت کوتاهی می خورند در این اختلال بر خلاف مورد قبلی رفتارهای جبرانی مثل پاکسازی و ورزش و روزه داری اتفاق نمی افتد. دوره های پرخوری اغلب در خفا و خلوت فرد اتفاق می افتد و عموما شامل غذاهای پرکالری هستند و در خلال پرخوری فرد احساس می کند نمی تواند رفتار خوردن را کنترل کند. تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به پر خوری در مقایسه با افراد چاق در رفتارهای خوردن کالری بیشتری مصرف می کنند و اختلال کارکردی بیشتر، کیفیت زندگی پایین تر و ناراحتی ذهنی بیشتر و اختلالات روانپزشکی بیشتری دارند.
هرزه خواری:
مشخصه اصلی افراد این است که مواد غیرخوراکی مصرف می کنند و در این اختلال فرد موادیی همچون گچ، خاک، تکه های رنگ که از دیوار جدا شده است، کاغذ، پارچه، شن، مو، پلاسیک، اشیا پلاستیکی مثل شانه و مسواک، چوب، سنگریزه و حتی مدفوع حیوانات را می خورد. گاهی فرد مواد خوراکی خامی که همیشه به صورت پخته استفاده می شوند را می خورد.
اختلال نشخوار:
بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی مورد دیگر از این دسته از اختلالات می توان به اختلال نشخوار اشاره کرد. در این اختلال فرد غذای قورت داده شده را از معده به دهان آورده و دوباره می جود و مجددا آن را قورت می دهد و این رفتار ممکن است چند بار تکرار شود و غذای قورت داده شده چند بار از معده به دهان آورده شود . بالا آوردن غذا از معده به دهان با تفرت و استفراغ و تهوع همراه نیست. و این اختلال ممکن است به سوء تغذیه کاهش وزن و حتی مرگ مجر شود.
تا این جا با انواع مختلفی از اختلال خوردن آشنا شدید که با تشخیص درست و دقیق از سوی متخصصین می توان آن را درمان کرد و عدم توجه به آن می تواند خطرات سلامت را برای فرد به همراه داشته باشد. در ادامه به شیوه ی درمان مناسب این اختلال اشاره می کنیم.
بهترین روش درمانی برای اختلال خوردن، درمان بر اساس رویکرد شناختی رفتاری است که می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. و در این روند به بیمار یاد داده می شود که بر میزان مصرف غذای خود، احساسات و هیجاناتی که در رابطه با خوردن تجربه می کند، رفتارهای پرخوری و پاک سازی از طریق پایش کنترل داشته باشد. همچنین به بیمار آموخته می شود که از طریق فنون بازسازی شناختی افکار خودآیند خود را در رابطه با خوردن، شناسایی کرده و باورهای بنیادین در این رابطه را به چالش کشیده و بررسی کند و به مسائل مربوط به غذا بپردازد. در این درمان چند مرحله برای مقابله با افکار غلط در مورد وزن و شکل بدن طراحی و اجرا می شوند که عبارت اند از برنامه ریزی برای خورد و خوراک و کنترل رفتارهای مربوط به پاکسازی که به افراد آموزش داده می شود که با تنظیم یک برنامه غذایی مشخص می توان وزن بدن را در سطح عادی ثابت نگه داشتو همچنین به بیمار آموخته می شود عوامل موقعیت هایی که باعث آغاز رفتار ها می شوند را شناسایی کند. و بازسازی شناختی برای باورهای غلط درباره وزن و شکل بدن و خورد و خوراک شناسایی و بررسی شده و به فرد آموزش داده می شود که این باور ها را با افکار درست و عادی تر جایگزین نماید. و در نهایت زوش های تداوم بخش به فرد یاد داده می شود که این اختلال دوباره برنگردد و در واقع فرد را از بسیاری عملکرد ها و حتی سلامتی اش دور نکند. درمان برخی از اختلالت مانند مورد مطرح شده بسیار مهم است و نباید که در مورد آن غفلت شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مرکز مشاوره در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید