مطالعات روانشناسی در مورد رفتار انسان ها نشان می دهد که تعارض جزیی گریز نا پذیر از روابط انسانی است و همیشه عواملی وجود دارد که باعث ایجاد اختلاف و تعارض می شود و این ممکن است که در اوایل زندگی بیشتر باشد زیرا که افراد هنوز به بسیاری از اصول و تفاوت ها آگاهی ندارند و چگونگی حل آن ها را نمی دانند و در نتیجه به مقدار بیشتری با آن درگیر می شوند. طبق نظر مشاور خانواده خوب در تهران البته که زوجین از روش های متفاوتی برای حل کردن مشکلاتشان استفاده می کنند و این به دللی تفائت هایی که در محیط خانوادگی متفاوتی بزرگ شده اند و دارای باورهای متفاوتی هستند که این باور ها در روند زندگی فرد و چگونگی تمیم او برای حل مشکلات و مواجه شدن با تفاوت ها و شیوه هایی که به کار می گیرد بسیار می تواند تعیین کننده باشد. در ادامه به فرایند های مولد تعارض و دعوا بین زوجین اشاره می کنیم که آگاهی از آن ها می تواند در جهت حل درست تعارض ها موثر باشد.
مسائل حل نشده گذشته:
طبق نظر دکتر سکس تا زمانی که مسائل حل نشده همسران مورد بحث قرار نگیرند و به طور شایسته روی آن ها کار نشود، به طور غیر قابل گریز تاثیر منفی بر روابط می گذارد. بسیاری از همسران از بحث در مورد تعارض امتناع می کنند زیرا خاطرات رنج آور تعارضات گذشته هنوز وجود دارد. و این اتفاقات گذشته بر زمان حال تحمیل می شوند. روابط ما با همسرانمان می تواند التیام بخش یا یادآور زخم های گذشته باشد. و به همین دلیل روابط نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
تغییرات و انتقالات:
تغییر و تحول در روابط همسران غیر قابل اجتناب است. گرچه انسان ایمنی و الگوی قابل پیش بینی برای نا شناخته ها را ترجیح می دهد هنگامی که تغییرات ناگهانی و بدون پردازش افکار، احساسات و نیازها اتفاق می افتد، ممکن است تعارض ایجاد شود. تغییرات ناگهانی حتی اگر مثبت باشند، مانند یک شغل بهتر ممک است در صورت عدم پردازش مناسب باعث اضطراب، پریشان خاطری و گیجی شوند.
زایندگی اندک:
تکمیل وظایف و رسیدن به اهداف یک عنصر لازم در همه روابط است، هنگامی که وظایف انجام نمی شوند همسران ممکن است ناکام و خشمگین شود. زایندگی اندک در روابط می تواند منجر به بازی دادن و تعاملات نا مناسب شود. اگر که افراد وظایف خود را بدانند و در انجام آن ها کوتاهی نکنند، روابطشان بهتر خواهد شد.
عقاید متفاوت درباره نقش های جنسیتی:
هنگامی که درک همسران از نقش خود و همسرشان متفاوت باشد، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شود. برای مثال زمانی که مرد در خانواده ای بزرگ شده باشد که مادرش بسیار سنتی باشد و فقط به کارهای خانه تمرکز داشته باشد از همسرش نیز چنین دیدگاهی خواهد داشت و اگر همسرش فردی باشد که بیرون از خانه مشغول کار است می تواند وضعیت دشواری را ایجاد نماید.
تعارض های ارزشی:
اگر همسران نسبت به نظام ارزشی شان خشک و متعصب باشند ، تفاوت های موجود در نگرش ها، اعتقادات و انتظارات ممکن است باعث تداخل در تصمیم گیری مناسب شود. ارزش ها و اعتقادات متفاوت، همسران را مستعد انتخاب هدف یا روش های متفاوت برای نیل به اهداف مشابه می کنند. و از آن جایی که هر هدف نیازمند سرمایه گذاری ، وقت و تلاش و گاهی فداکاری دارد، همسران نمی توانند یک هدف را بدون تایید دیگری دنبال کنند.
فقدان رهبری موثر و تصمیم گیری:
فقدان توافق در مورد این که چه کسی در مقام مسئولیت و رهبری است و این که کارها چگونه باید پیش برود و انجام گیرند، می تواند منبع تعارض باشد. برای مثال اگر همسری در یک رابطه انتظار تصمیم گیری مشارکت را داشته باشد و دیگری فرد قدرت طلب باشد حل تعارض می تواند دشوار شود. هنگامی که تعارضات بیشتر می شوند همسران مشغول کشمکش در مورد این مسئله می شوند.
فقدان گفت و گو:
در یک رابطه صمیمی ، عدم تبادل عقاید و احساسات، موقعیتی ویژه برای همسران ایجاد می کند که آن ها مجبور می شوند به نوعی خلا های ارتباطی را پر کنند. اگر فقدان گفتگو ادامه یابد و افراد با روش های اشتباه مانند ذهن خوانی و عصبانی شدن و ..... درگیر شوند، اعتماد بین زوجین سرکوب شده و هر دو همسر ممکن است مظنون و دفاعی شوند.
مدل حوادث و مسائل در مشاجرات زناشویی:
گاهی اوقات انفجارهای انرژی و آذرخش های بزرگ که به وسیله یک جرقه کوچک ایجاد شده، منجر به شعله های غیر قابل کنترل تعارض می شود و گاهی نیز تعارض خوب کنترل شده می تواند روشنایی و گرما به روابط بخشیده و منجر به احساسات روز افزون صمیمیت و نزدیکی شود. جرقه های موجود در روابط می تواند رخداد های روزمره زندگی باشد. همه ی زوج ها حوادث را تجربه می کنند و همه دارای مسائل دشوارند و حوادث و جرقه های همیشگی که باعث مشاجرات انفجاری می شوند، بسیار آسیب زا و مضر هستند.
برای این که از شر مشکلات تعارض در امان باشید باید به برخی از توصیه ها توجه کنید که یکی از آن ها این است که باید تصمیم بگیرید که در مورد موردهای تعارض زا هنگامی صحبت کنید که آرام هستید و اگر که شرایط مساعدی ندارید و عصبانی هستید باید بگویید که زمان مناسبی نیست و بعدا باید درباره آن صحبت کنیم. و زمانی که تصمیم به صحبت می کنید فقط درباره مشکل مورد نظر باشد و مسئله را به آن اختصاص بدهید. و سعی کنید که مسائل را تحت کنترل دربیاورید و اجازه ندهید که آن ها زندگی شما را تحت کنترل دربیاورد و شما را آزار دهند. و در رابطه تان مانند یک گروه کار کنید و هر دو نفر برای آن مانند یک تیم تلاش کنید و در این صورت است که تلاش هایتان نتیجه بخش خواهد بود و می توانید در رابطه تان لذت را تجربه کنید و زندگی مشترک رضایت بخشی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با بهترین مرکز روانشناسی تهران در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید